Η ναυμαχία του Ακτίου: Γεγονότα που οδήγησαν στη ναυμαχία

 • Εικόνα-1
 • Εικόνα-2
 • Εικόνα-3
 • Εικόνα-4


Listed by Nikos Korozis
Place Category: HistoryPlace Tags: Γεγονότα, Ναυμαχία, and Ρώμη

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • 15 Μαρτίου 44 π.Χ.: Η Κλεοπάτρα βρίσκεται στην Ρώμη και ο Ελληνιστικός Πολιτισμός ένα βήμα πριν τον Ρωμαϊκό θρόνο. Πριν το μεσημέρι, ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονείται. Η Κλεοπάτρα επιστρέφει στην Αίγυπτο.

  Η Ρώμη ξανά ζει για δεύτερη φορά τον εφιάλτη της σιωπηρής υποδούλωσης. Η Ρώμη προσπαθεί με τη χρήση στενών φίλων του Αντώνιου να ανακόψει την επιρροή της Ελληνιστικής Αιγύπτου. Οι Συγκλητικοί ξεγελούν τον εαυτό τους και τον κόσμο, ότι όλα όσα έγιναν από τον Πομπήιο, τον Καίσαρα και τον Αντώνιο, οφείλονταν στα θέλγητρα της Κλεοπάτρας.

  40 π.Χ.: Ο υιός του Πομπηίου, ο Σέξτος, με τον στόλο του εμποδίζει τον ανεφοδιασμό της Ρώμης. Οι φίλοι του Αντώνιου ζητούν από αυτόν να βοηθήσει τον Οκταβιανό. Ο Αντώνιος με τις λεγεώνες του σώζει την κυριαρχία του Οκταβιανού και γίνεται συμφιλίωση των δύο ηγετών.

  39 π.Χ.: Η συμφιλίωση επισφραγίζεται με τον γάμο του Αντώνιου και της Οκτάβας, αδελφής του Οκταβιανού.

  38 π.Χ.: Ο Σέξτος Πομπηίος, ανακτά δυνάμεις και απειλεί πάλι την κυριαρχία του Οκταβιανού στη Ρώμη. Ο Αντώνιος με 120 δικά του πλοία σώζει τον Οκταβιανό, ενώ αμέσως μετά ο Οκταβιανός αθετεί την υπόσχεση του για παράταση της Τριανδρίας για 5 ακόμη έτη. Οι προθέσεις του είναι φανερές κατά του Αντωνίου και δέχεται επικρίσεις από το ισχυρό “λόμπυ” των φίλων ου Αντωνίου (Σικελία).

  36 π.Χ.: Ο Οκτάβιος διασπά την Τριανδρία (Οκτάβιος-Αντώνιος-Λέπιδος) και εξορίζει τον Λέπιδο. Αρχίζει την δυσφήμιση του Αντωνίου με αναληθή στοιχεία και καλύπτει το μειονέκτημά του, ότι δηλαδή η θέση του στην Τριανδρία δεν προήλθε από αγώνες για την Ρώμη αλλά από κληρονομικό δικαίωμα (ανιψιός του Καίσαρα).
  “Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου δεν είχε γίνει ίσως κατασυκοφάντηση πολιτικού αντιπάλου σε τόσο μέγάλο βαθμό όσο στην προπαγάνδα του Οκταβιανού”(Ι.Ε.Ε. σελίς 216).

  34 π.Χ.: Γέννηση κυρίαρχου κράτους στα Ανατολικά της Ρώμης. Σε μια ασημένια πλατφόρμα, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα κάθισαν σε δύο χρυσούς θρόνους.
  ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ: Κηρύχθηκε πως από δω και στο εξής η Κλεοπάτρα θα ονομαζόταν “Βασίλισσα των Βασιλέων” και ο υιός της, ο Καισαρίων, ως νόμιμος διάδοχος του Ιούλιου Καίσαρα, θα ονομαζόταν “Βασιλεύς των Βασιλέων”. Ο Αλέξανδρος Ήλιος ονομάστηκε “Μέγας Βασιλεύς” της Αρμενίας και όλων των ανατολικών επαρχιών των εδαφών του Αλέξανδρου του Μεγάλου που θα κατακτιόνταν στο μέλλον μέχρι την Ινδία, ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος, βασιλιάς της Συρίας και της Μικράς Ασίας και η μικρή Κλεοπάτρα Σελήνη, βασίλισσα της Κυρηναϊκής.

  Μορφή της Κλεοπάτρας:
  Για τη μορφή της Κλεοπάτρας υπάρχει μια γενική κατεύθυνση από όλους τους Δυτικούς, σε όλα τα έργα τους. Πρέπει να δείχνει όμορφη, θηλυκά ελκυστική, χυδαία, και προκλητικά γυμνή. Όλοι οι πίνακες ζωγραφικής ακόμα και οι πρόσφατες κινηματογραφικές ταινίες, αποδεικνύουν το μεθοδευμένο μίσος.(βλ. εικόνες 1,2)
  Η πραγματική όψη της Κλεοπάτρας αντικατοπτρίζεται σε νομίσματα της εποχής, τα οποία έχουν την αξία της αντικειμενικής εικόνας, όσο ακόμα κι αν αυτή μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα. Όταν βρέθηκαν τα νομίσματα(βλ. εικόνες 3,4), οι μεταγενέστερα Συγκλητικοί, εφηύραν που έσερνε τα μάτια όλων από την άσχημη μύτη της.

  Οι Συγκλητικοί κατάλαβαν ότι η πρώτη μάχη είχε χαθεί. Ο Ελληνικός τρόπος ζωής στην Αίγυπτο κέρδισε τρεις στην σειρά ηγέτες της Ρώμης.Τον Πομπήιο, τον Καίσαρα και τον Αντώνιο. Όσο και αν προσωποποιούσαν την φυγή των τριών ηγετών στο πρόσωπο της Κλεοπάτρας, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

  32 π.Χ.: Ρήξη Αντωνίου και Οκτάβιου
  Ο Οκτάβιος επεδίωξε και έλαβε ψήφισμα από την Σύγκλητο για κήρυξη πολέμου εναντίον της Κλεοπάτρας και της αφαίρεσης της εξουσίας από τον Αντώνιο, επειδή ήταν “υπό την επήρεια μαγικών φίλτρων”(Πλούταρχος παρ.60).
  Ο Αντώνιος ισχυρίστηκε ότι οι Συγκλητικοί φίλοι του Οκτάβιου απέκρυψαν την νεότερη διαθήκη του Καίσαρα, που όρισε ως διάδοχο τον Καισαρίωνα. Ο Οκτάβιος προκάλεσε τον Αντώνιο με την παροχή χρόνου και χώρου ελεύθερης εγκατάστασης στο σημείο της σύγκρουσης. Ο Αντώνιος προκάλεσε τον Οκτάβιο σε προσωπική μονομαχία. Τελικά βρέθηκαν στο Άκτιο.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No