Η Ναυμαχία του Ακτίου: Εξελίξεις μετά το πέρας της

 • επινικια-2
 • επινικια-3
 • επινικια


Listed by Nikos Korozis
Place Category: HistoryPlace Tags: Εξελίξεις, Ναυμαχία and Ρώμη

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Η λήξη της ναυμαχίας του Ακτίου είχε σαφώς νικητές και ηττημένους. Οι εξελίξεις μετά τη ναυμαχία, επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στη Ρώμη, στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στη διαδοχή του θρόνου του Ιουλίου Καίσαρα.

  Ο Μάρκος Αντώνιος, ο επί 25 έτη προστάτης της Ρώμης, αυτοκτονεί όταν ο Οκταβιανός εισέρχεται νικητής στην Αλεξάνδρεια. Προτίμησε τον θάνατο από τον συνεχή και μεθοδευμένο εξευτελισμό, προερχόμενο από την αυλή του Οκταβιανού. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Αντώνιου (οι Ρωμαίοι) αναλαμβάνουν αξιώματα, μέχρι που τρεις από αυτούς, φτάνουν και στον αυτοκρατορικό θρόνο.Τελευταίος απόγονός του αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Νέρων.
  Η Κλεοπάτρα παρότι συλλαμβάνεται κατορθώνει όμως και αυτοκτονεί. Ο υιός της, ο Καισαρίωνας, παρότι είχε μεθοδευμένα φυγαδευτεί στο εσωτερικό της Αιγύπτου, ο Οκταβιανός τον καλεί και του υπόσχεται την συνέχιση του βασιλείου των Πτολεμαίων αλλά όταν παρουσιάζεται, άμεσα δολοφονείται. Ο φόβος της απολεσθείσας(!) διαθήκης του Ιουλίου Καίσαρα ήταν πάντα ενεργός! Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, ο νικητής, ο Οκταβιανός, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας, αλλά η γενιά του ηττημένου Μάρκου Αντώνιου, δίνει τρεις αυτοκράτορες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ήττα του πρόγονού τους και μέγα στρατηλάτη, κατασυκοφαντούν την τελευταία βασίλισσα του γένους των Πτολεμαίων. Μια Ελληνίδα που ήταν κακάσχημη, γνώριζε όλες τις γλώσσες των υπηκόων της και είχε καταλάβει ότι το κίτρινο σιτάρι ήταν πιο δυνατό από τον κίτρινο π.χ. χρυσό. Οι χολιγουντιανές ταινίες συνεχίζουν την λάσπη, παρουσιάζοντας την Κλεοπάτρα ως Αιγύπτια πόρνη, αποδίδοντας σε αυτή κάθε κακό και παράξενο. Όλα αυτά για την τελευταία βασίλισσα, την απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Το Βασίλειο των Πτολεμαίων καταργείται και η Αίγυπτος γίνεται Ρωμαϊκή επαρχεία, ένα απλό εμπορικό σημείο.
  Ο Οκταβιανός μετά την Αίγυπτο επιστρέφει στην Ιταλία και αφού δώσει αμνηστία σε όσους δεν τον ακολούθησαν στην εκστρατεία κυριαρχεί στην Ρώμη και ανακηρύσσεται αυτοκράτορας ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.

  29 π.Χ.:
  Ο Οκταβιανός (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ πλέον) πραγματοποιεί τριήμερη γιορτή για να εορτάσει τα επινίκια.
  1η ημέρα επινικίων: Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις νικηφόρες μάχες πριν την ναυμαχία.
  2η ημέρα επινικίων: Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στα γεγονότα της ναυμαχίας.
  3η ημέρα επινικίων: Η τρίτη ημέρα αναφερόταν στην κυριαρχία του Οκταβιανού επί της Αιγύπτου.

  Πύλη Θριάμβου Ναυμαχίας Ακτίου:
  Σήμερα στην Ρώμη υπάρχει η αψίδα Θριάμβου για τη νίκη του Οκταβιανού στο Άκτιο το 31π.Χ. Είναι λιτή και μικρή σε σχέση με άλλες αψίδες. Οι αυτοκράτορες-απόγονοι του Αντώνιου δεν εμπλούτισαν τον χώρο, αφήνοντας την ήττα του Ακτίου στην φθορά του χρόνου.

  Με την υποδούλωση του τελευταίου πηρήνα πολιτισμού (Ελληνιστική Αίγυπτος), οι συγκλητικοί(οι δολοφόνοι του Καίσαρα), οι διανομείς του “άρτον και θεάματα”, πέτυχαν την μονόπλευρη πλεύση του Πολιτισμού, πλεύση προς τα πίσω.

  Ως προς την έκβαση, λοιπόν, της ναυμαχίας, η Κλεοπάτρα απέτυχε 2 φορές να εισέλει-την τελευταία στιγμή- δικαιωματικά στη Ρώμη, στην τότε εκκολαπτόμενη υπερδύναμη.

  Αν οι Συγκλητικοί δε δολοφονούσαν τον Καίσαρα ή αν οι Συγκλητικοί δεν εξαπέλυαν τόση συκοφαντία κατά του Αντωνίου, αν το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας του Ακτίου ήταν διαφορετικό, τότε η ανθρωπότητα δεν θα ζούσε 16 αιώνες απραξίας ή οπισθοδρόμησης για κάθε είδους επιστήμη. Δεν θα χρειαζόταν να θυσιαστούν χιλιάδες επιστήμονες από τη Δύση και την Ανατολή, για να επανέλθει ο Πολιτισμός σε κανονική διαδρομή. Ακόμα και σήμερα η μελέτη των αρχαίων κειμένων προσανατολίζει την πρόοδο του Πολιτισμού.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No