Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη

 • σχολειο-1
 • σχολειο-2
 • σχολειο-3
 • Σχολείο


Listed by Φώτης Τσίπης
Place Category: HistoryPlace Tags: Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη and Παραμυθιά

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Το Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, είναι συνδεδεμένο με τη μόρφωση καθώς επίσης και με πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Θεσπρωτίας, τόσο στην κατοχή, όσο και στον εμφύλιο πόλεμο αργότερα. Πρόκειται για το ιστορικότερο σχολείο της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου.
  Από τα τέλη του 14ου αιώνα η Παραμυθιά αποτελούσε κέντρο μόρφωσης, ακόμη κι όταν ανήκε στο δεσποτάτο της Ηπείρου. Το 1670 χαρακτηρίστηκε από τον Φιλλέληνα Τσελέμπη ως Πατρίδα Λόγιων, ενώ το 1681 ιδρύεται το ανώτερο ίδρυμα της Ελληνικής Δημόσιας Σχολής Παραμυθιάς.
  Ακόμα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που οι Τούρκοι έψαχναν τρόπους να εμποδίσουν τη λειτουργία των Χριστιανικών σχολών, δεν τα κατάφεραν κι έτσι επέβαλαν και Τούρκικο σχολείο στην Παραμυθιά.
  Περνώντας τα χρόνια, κι ενώ η μορφωτική και εκπαιδευτική πορεία της Παραμυθιάς ολοένα κι αυξανόταν, δημιουργήθηκαν νέες κτιριακές ανάγκες στέγασης των μαθητών στην πόλη. Έτσι το 1937 οι μεγάλοι ευεργέτες της πόλης της Παραμυθιάς Γεώργιος και Κώστας Βούλγαρης χρηματοδοτούν, μετά από επιθυμία του πατέρα τους Σωτηρίου Βούλγαρη, την ανέγερση ενός πρότυπου σχολείου για την εποχή. Η δωρεά των αδελφών Βούλγαρη ανερχόταν στο 1.075.000 δραχμές και σε συγχρηματοδότηση με το ελληνικό κράτος που διέθεσε 1.000.000 δραχμές, δημιουργήθηκε το ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Παραμυθιάς. Στις 2 Οκτωβρίου του 1937 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Μεγάρου, το οποίο λειτουργούσε ως σχολείο έως 31 Αυγούστου 2009.
  Έκτοτε, το ιστορικό αυτό κτίριο δεν έχει κάποια χρήση. Άκαρπες μέχρι πρότινος, ωστόσο συνεχίζουν, οι προσπάθειες του Δήμου Παραμυθιάς για ένταξη του κτιρίου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα συγχρηματοδότησης για επανάχρηση του είτε ως σχολείο και πάλι, είτε ως χώρο πολιτισμού, γραμμάτων και τέχνης.

  Βιογραφικά Στοιχεία Σωτηρίου Βούλγαρη, ευεργέτη της Παραμυθιάς:

  Γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το Μάρτιο του 1857. Το μοναδικό παιδί, από τα έντεκα, του Γεωργίου Βούλγαρη και της Ελένης Στρουγκάρη που επέζησε. Έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωσή του στην Παραμυθιά και στη συνέχεια εργάστηκε κοντά στον πατέρα του μαθαίνοντας από αυτόν την τέχνη της αργυροχοΐας. Το 1877 για να αποφύγει τις σφαγές από τους Τούρκους, φεύγει για τη Κέρκυρα κι από εκει στη Νάπολι της Ιταλίας και μετέπειτα στη Ρώμη, όπου ασχολήθηκε με την τέχνη του πατέρα του. Η επιυχία των εργασιών του, του επέτρεψε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει το δικό του κατάστημα στη Via Sintina και να δημιουργήσει τα θεμέλια ενός κοσμηματοπωλείου από τα γνωστότερα στον κόσμο.

  Δικτυογραφία και Φωτογραφίες:
  -http://www.paramythia-online.gr/paramythia/diafora/bulgari.html
  -http://www.paramythia-online.gr/paramythia/paramythianews/6337-2016-03-07-08-28-58.html

 • Embed Videos:

  https://www.youtube.com/watch?v=MUkIJ_w07as&t=27s

  Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No