Ο ρόλος της Πάτρας στη μουσική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη

 • THEODORAKIS-FARADOURI-1
 • Theodorakis
 • DIMOTIKO-THEATRO-PATRAS


Listed by Persephone Germeni Journalism
Place Category: MusicPlace Tags: Θεοδωράκης, Μίκης and μουσικοσυνθέτης

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Video File
 • Ως πόλη της μεγάλης στροφής στη ζωή του έχει χαρακτηρίσει την Πάτρα ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης. Κι αυτό επειδή κατά τη διαμονή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα όπου μετατέθηκε ο πατέρας του (υπήρξε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος) καθορίστηκε η επιλογή του να ασχοληθεί ενεργά με τη μουσική. Στην αυτοβιογραφία του συνθέτη (Οι δρόμοι του Αρχάγγελου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009) αναφέρει ότι στα γυμνασιακά του χρόνια ο καθηγητής της μουσικής «έπεισε» τους γονείς του ότι είχε ταλέντο στο βιολί. Σύντομα επρόκειτο να εγγραφεί στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας (στην τάξη του βιολιού) και να παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα με δάσκαλο τον Δ. Σινούρη. «…Από εκεί και πέρα θα έμενα πιστός στην επιλογή μου για τη μουσική», σημειώνει στην αυτοβιογραφία του ο Μίκης Θεοδωράκης.
  Μετά το 1960 έδωσε στην Πάτρα πολλές συναυλίες. Το 1964, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό μια σημαντική ερμηνεύτρια, τη δεκαεπτάχρονη τότε Μαρία Φαραντούρη . «Στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας τραγούδησα για πρώτη φορά μπρος σε τόσο κόσμο. Φοβόμουνα κι ένοιωθα ευθύνη. Έπρεπε να γίνω το τραγούδι που τραγουδούσα. Την ώρα του τραγουδιού ήμουνα μόνη μου και μαζί μ’ όλον εκείνον τον κόσμο που μ’ άκουγε. Ύστερα άρχισαν τα χειροκροτήματα και κατάλαβα πως έμπαινα πια στην αρχή του δρόμου μου», είχε δηλώσει η Φαραντούρη δύο χρόνια αργότερα στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» (17 Σεπτεμβρίου 1966, τεύχος 649).
  Πάντως, όπως ο ίδιος ο συνθέτης διαπιστώνει, μετά το 1974 το καλλιτεχνικό του έργο δεν έτυχε της ίδιας ανταπόκρισης από τους Πατρινούς με αποτέλεσμα ο ίδιος να λάβει την απόφαση να μην ξαναδώσει συναυλία στην πόλη. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε τα επόμενα χρόνια οπότε ο Μίκης Θεοδωράκης εμφανίστηκε και πάλι μπροστά στο κοινό για να διευθύνει την ορχήστρα του ή να παρακολουθήσει συναυλίες αφιερωμένες στον ίδιο, παρουσία σημαντικών ερμηνευτών και πλήθους κόσμου.

  * Το σύντομο βίντεο με τη νεαρή τότε ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη προέρχεται από συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (1966)

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: No