Αρχαίο Θέατρο Λευκάδος

 • leukada-sto-fos-to-arxaio-theatro-sti-thesi-koulmos-5
 • leukada-sto-fos-to-arxaio-theatro-sti-thesi-koulmos-6
 • thetr-leykada


Listed by Metsalex
Place Category: Archaeology, Architecture, and TheatrePlace Tags: Αρχαίο Θέατρο Λευκάδος

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • H προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή «Κούλμος», που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, με τη βοήθεια του δήμου Λευκάδας.
  Στις έξι, από τις δεκατρείς, δοκιμαστικές τομές που έγιναν, εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο. Εντοπίστηκε ακόμα, στα ανατολικά του χώρου, τμήμα της ορχήστρας και οι διαστάσεις τμήματος του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου. Η κα Βικάτου τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο, το μοναδικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα Ιόνια Νησιά, ενώ ανέφερε πως αξίζει να ανασκαφεί και να αναδειχθεί σε έναν επισκέψιμο χώρο και, γιατί όχι, να φιλοξενεί παραστάσεις.
  Tο κοίλο του θεάτρου συνεχίζει και ψηλότερα, στα νότια σε παρακείμενη ιδιοκτησία που είναι ορατά κατά τόπους τα λαξευμένα εδώλια. Στην κορυφή του θεάτρου και σε πολύ μικρή απόσταση από την απόληξη του κοίλου βρίσκεται ένα κτήριο με ορατές διαστάσεις 5,5×4,5 περίπου μέτρα, για το οποίο προς το παρόν δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι. Δεν έχει ερευνηθεί.
  Από τις τομές που έγιναν στο επίπεδο πλάτωμα του ακινήτου εντοπίστηκε τμήμα της ορχήστρας.
  Το τμήμα της ορχήστρας που εντοπίστηκε βρίσκεται στα ανατολικά του χώρου και από τη θέση της ορχήστρας επιβεβαιώνεται ο βόρειος – βορειοανατολικός προσανατολισμός του θεάτρου, με θέα προς τη θάλασσα.
  Σε δύο ακόμα από τις τομές που έγιναν στο επίπεδο πλάτωμα εντοπίστηκε οικοδομικό υλικό, το οποίο πιθανότατα να προέρχεται από την επένδυση των εδωλίων.
  Τέλος, στο δυτικότερο άκρο του επίπεδου πλατώματος όπου ήταν ορατό τμήμα τοίχου, διαπιστώθηκε ότι αυτός ο τοίχος έχει μήκος 3 μέτρα και πλάτος 80 εκατοστά, είναι κτισμένος ισοδομικά, με επεξεργασμένους ογκόλιθους ενώ είναι ορατές τέσσερις σειρές δόμων ύψους περίπου 1,5 μέτρο.

  Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1056360/leukada-sto-fos-to-arxaio-theatro-sti-thesi-koulmos

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: No