Πανουργιάς Ευθύμιος

 • panourgias
 • Πανουργιάς
 • χάρτης_πανουργιάς


Listed by ΤΡΑΓΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Place Category: Visual ArtsPlace Tags: Γλυπτά, γλύπτης, γλυπτό and Πανουργιάς

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Πανουργιάς Θύμιος (1931 – 2015)

  Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1951-1956) με καθηγητή τον Γιάννη Παππά και συνέχισε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην École des Beaux-Arts του Παρισιού (1960-1963) με καθηγητή τον Louis Leygue.
  Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1969 (Βρετανικό Συμβούλιο, Αθήνα). Δούλεψε με την πέτρα, το μάρμαρο, το μέταλλο αλλά και το ξύλο, συνθέτοντας συμπλέγματα στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή. Η εξοικείωσή του με τις σύγχρονες τάσεις της γλυπτικής αλλά και με τις μορφές της λαϊκής παράδοσης είναι εμφανής στο έργο του. Οι συνθέσεις του είναι συχνά συμπαγείς και μετωπικές, με μια στατικότητα που θυμίζει την αρχαϊκή τέχνη. Ο μνημειακός τους χαρακτήρας ενισχύεται με διακριτικές αναφορές στον κυβισμό και την αφαίρεση. Η παρουσία της ανθρώπινης μορφής συνδυάζεται πολλές φορές με την αφαιρετική απόδοση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα κυριαρχεί στα τελευταία έργα του. Χαρακτηριστικό του εικαστικού του ιδιώματος είναι αρμονική αλληλουχία στιβαρών όγκων που εναλλάσσονται με κοιλότητες και εσοχές στην επιφάνεια του υλικού.
  Φιλοτέχνησε πολλά έργα για δημόσιους χώρους όπως τα μνημεία για την Εθνική Αντίσταση στον Πύργο, τη Λαμία και την Άμφισσα, το μνημείο της εξέγερσης των καπνοπαραγωγών και της θυσίας του Βλάχου στη Σφήνα, το μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Δημάδη στο Αγρίνιο κ.α.
  Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, 1974-1976). Δίδαξε γλυπτική ως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-1998) και ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1986-1987).
  Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στον Καναδά (1972). Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, όπως οι Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1965), όπου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, του Σάο Πάουλο (1969), της Βουδαπέστης (1971) και της Βενετίας (1972). Έλαβε επίσης μέρος σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για έξι χρόνια.

  Από την ψηφιακή πλατφόρμα Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

  Λίγα λόγια του Χρήστου Γαρουφαλή * με αφορμή τον θάνατο του γλύπτη.

  Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο συμπατριώτης μας Θύμιος Πανουργιάς ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μεταπολεμικής Ελλάδας.
  Οι Αγρινιώτες του οφείλουμε πολλά. Γιατί, εκτός των γλυπτών του που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης (“το μνημείο πεσόντων”, πλατεία Δημάδη, “το μνημείο προσφύγων”, στον Άγιο Κων/νο, “η προτομή του Απόστολου Φαφούτη” (Παπαποστόλη) στον περίβολο του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου (νέου), “το μνημείο Εθνικής Αντίστασης” στη πλατεία Δημοκρατίας, “ο ανδριάντας του Παπαδόπουλου (Γάλλος)”στην είσοδο του γηπέδου του Παναιτωλικού, “η προτομή του Αλ. Φλέμιγκ”), υπήρξε η αιτία που αρκετοί συμπολίτες μας μπολιάστηκαν και στη συνέχεια μυήθηκαν στη τέχνη των εικαστικών. Άνθρωπος που ενδιαφέρονταν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο, ένας αγωνιστής στον χώρο της τέχνης γενικότερα.

  Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την πολύπλευρη προσφορά του Θύμιου Πανουργιά στη πόλη μας. Το Αγρίνιο στερείται έναν γνήσιο πρεσβευτή του στον χώρο των τεχνών.
  Όμως αυτή η οφειλή μας, το χρέος μας -όπως κι αν το ονομάσουμε-πρέπει να υπερβαίνει τους επικηδείους και τα λόγια των πρώτων ημερών, πρέπει να γίνεται πράξη. Το ουσιώδες, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν ο σεβασμός όλων μας -μικρών και μεγάλων- στο έργο του.
  Αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα στα γλυπτά αυτής της πόλης, για κάποιους “καλλιτεχνική έκφραση”-για μένα “βανδαλισμός” και ασέβεια, δεν μας τιμά.
  Δεν τα σεβαστήκαμε εν ζωή, ας το κάνουμε έστω τώρα, σαν φόρο τιμής στο δημιουργό τους. Ο Θύμιος Πανουργιάς έφυγε για το μεγάλο ταξίδι αφήνοντας τα έργα του για να μας ταξιδεύουν. Η “συνομιλία” μας με τα γλυπτά του ας γίνει αφορμή για ένα διαρκές μνημόσυνο στη μνήμη του και μια δικαίωση για την προσφορά του.
  Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.
  Ο Θεός να τον αναπαύσει.

  * ο Χρήστος Γαρουφαλής είναι ζωγράφος & καλλιτεχνικός δ/ντης της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου.

  **Παρακαλώ, εφόσον τελειώσετε την περιήγηση στην εικονική συλλογή, αντιγράψτε την παρακάτω διεύθυνση σε μια νέα καρτέλα και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο: https://goo.gl/forms/Uw4yWCXHbNrytefv2

  Φωτογραφίες:
  1η efsyn.gr
  2η epoxi.gr

 • Embed Videos:

  Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No