Κιούγκι (οικισμός Καλύβια)

 • Τα-πρώτα-προσφυγικά-καλύβια
 • Η-παραγκούπολη-σήμερα
 • Η-βρύση-Κιούγκι
 • Κιούγκι-Σήμερα
 • Σύλλογος-Μικρασιατών-Προσφύγων-Αιτωλοακαρνανίας
 • Ποτίστρα
 • Μεταφορά-νερού
 • τάσι


Listed by Mantha Mastrogianni
Place Category: HistoryPlace Tags: Αγρίνιο, Καλύβια, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, and Συνοικισμός

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Audio File
 • Στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, σε μια ρεματιά, πολύ κοντά στα Καινούργια Εκπαιδευτήρια (σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείου Αγίου Κων/νου και Γυμνάσιο Αγίου Κων/νου) υπάρχει μια πηγή, στην οποία το νερό τρέχει όλες τις εποχές του χρόνου, γνωστή ως «Κιούνι». Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Χριστοδούλου Θεοδωροπούλου, παλιότερα θα έβγαζε περισσότερο νερό η πηγή, μια και όλη η πλαγιά του λόγου του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται βορειοανατολικά της πηγής, έχει αρκετές πηγές, από τις οποίες όλο το χειμώνα, αλλά και την άνοιξη καμιά φορά, βγαίνει νερό. (Χριστοδούλου Θεοδωροπούλου, 2000)
  Σχετικά με το τοπωνύμιο «Κιούνι» και την προέλευση της λέξεως, μπορούν να υπάρξουν πολλές απόψεις και εκδοχές. Η μία εκδοχή είναι μήπως η λέξη «Κιούνι» είναι παραφθορά κάποιας τουρκικής λέξεως λέξεως, που έχει σχέση με τη συγκέντρωση νερού. Στο Ετυμολογικό Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Π. Ανδριώτη, Β ’ Έκδοση 1967 σελ.157 υπάρχει η ένδειξη: «Κιούγκι», το υδραγωγείο τουρκ.K NK. Αν λοιπόν το «Κιούγκι», το οποίο σύμφωνα με την κυρία Χριστοδούλου Θεοδωροπούλου, προφέρεται ευκολότερα ως «κιούνκ», και κατά παραφθοράν (εξελληνισμένο) «Κιούνι» υπάρχει εύκολη εξήγηση ότι «Κιούνι» σημαίνει υδραγωγείο (Χριστοδούλου Θεοδωροπούλου, 2000)
  Στο Αγρίνιο, δεκάδες οικογένειες προσφύγων, από την άφιξή τους το 1922 μέχρι το 1930 ζούσαν σε παράγκες στη πλατεία Μπέλλου και στο κτήμα του Στάϊκου-Χατζόπουλου ( σημερινό «Πάρκο») και στην πλατεία Τσακανίκα (που σήμερα είναι απέναντι από τον Πρώτο Παιδικό Σταθμό Αγρινίου). (Μπαρχαμπάς, 2007)
  «Ο πρώτος τόπος προσωρινής εγκατάστασης ήταν τα «προσφυγικά καλύβια» στα δυτικά της πόλης. Επίσης στα δυτικά της πόλης, από την οποία τους χωρίζει το ρέμα Ρεμπελιά, έξω από τα όρια του αναθεωρημένου σχεδίου του 1929, κατασκευάστηκαν οι μόνιμοι προσφυγικοί συνοικισμοί. Αποτέλεσαν προάστια, προκαλώντας μεγάλη οικιστική επέκταση του Αγρινίου». (Μονιούδη-Γαβαλά, 2012)
  Ο προσωρινός καταυλισμός δημιουργήθηκε βεβιασμένα, πρόχειρα και “εκ των ενόντων”. Γρήγορα στήθηκαν σκηνές του Ελληνικού Στρατού στο πεδινό χώρο ανάμεσα στις περιοχές “Ερυθραία” και “Τσίτα”, στη θέση “Κιούγκι”. (Κωστάκης, 2003)
  Το 1926 παραδόθηκαν τα πρώτα προσφυγικά σπίτια αλλά και μέχρι το 1930 υπήρχαν ακόμα άστεγες οικογένειες που συνωστίζονταν σε τρεις μεγάλες παράγκες στον «Παλιό Συνοικισμό». Η οικοδόμηση σπιτιών για τη στέγαση των υπολοίπων οικογενειών είχε σταματήσει, λόγω έλλειψης οικοδομικής έκτασης. (Παπατρέχας, 1991). Τα πρώτα μικρά οικήματα τα οποία τότε ονομάστηκαν «Τα προσφυγικά Καλύβια», ήταν δυτικά του Αγρινίου, πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο. Σύντομα σχετικά σε αυτή την περιοχή θα αναπτυχθεί ο οικισμός «Καλύβια» (Μπαρχαμπάς, Το Αγρίνιο Κάποτε…, 2003).Αυτά τα προσφυγικά σπίτια αποτέλεσαν το ένα τμήμα (από τα τέσσαρα τμήματα )του νεοσύστατου Συνοικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου και συγκεκριμένα τον οικισμό «Καλύβια». (Μπαρχαμπάς, 2003)
  Για πολλά χρόνια οι πρόσφυγες του Αγίου Κωνσταντίνου μετέφεραν νερό από το «Κιούγκι» με «μπιτόνια» στα σπίτια τους για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Οι πρώτες βρύσες τοποθετήθηκαν αρχικά σε κάθε γειτονιά γύρω στο 1958 ενώ επί δημαρχείας Διομύδη Ευθυμίου έγινε και το δίκτυο υδροδότησης καλύπτοντας τα περισσότερα σπίτια του συνοικισμού.

  Πηγές:
  Κωστάκης, Ι. Β. (Επιμ.). (2003). Μορφές του Τόπου: Δωρητές – Ευεργέτες. Αγρίνιο: Εκπαιδευτικό Μορφωτικό Ίδρυμα Αγρινίου”Παλλάδιο”.
  Μονιούδη-Γαβαλά, Δ. (2012). Πολεοδομικός Μετασχηματισμός του Αγρινίου στα χρόνια της προσφυγικής εγκατάστασης. Πρακτικά Α Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας. ΙΙ, σσ. 757-765. Αρχαιολογικής-Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων.
  Μπαρχαμπάς, Α. (2003). Το Αγρίνιο Κάποτε… Αθήνα: Ergo.
  Μπαρχαμπάς, Α. (2007). Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου. Αγρίνιο.
  Παπατρέχας, Γ. Η. (1991, Ιούλιος 18). Ιστορία του Αγρινίου. Αγρίνιο: Δήμος Αγρινίου.
  Χριστοδούλου Θεοδωροπούλου, Α. (2000, Μάρτιος). Η Πηγή “Κιούνι” του Αγίου Κωνσταντίνου και η ύδρευση του αρχαίου Αγρινίου. Ρίζα Αγρινιωτών(37), σσ. 38-39.

 • Embed Videos:

  https://youtu.be/NKpECuOfdUk

  Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • 2 Reviews on “Κιούγκι (οικισμός Καλύβια)”

  1. Mantha Mastrogianni-Evmorfia Tseliou Post authorΚιούγκι (οικισμός Καλύβια)
   Overall Rating:
   5
   rating iconrating iconrating iconrating iconrating icon

   Μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα τμήματα της εικονικής συλλογής στα εξής link:
   1) https://www.culture-gate.com/places/greece/agrinion/agrinion/history-places/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-1/

   2)https://www.culture-gate.com/places/greece/%CE%B1%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF/history-places/%CE%B5%CF%81%CF%85%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

   3)https://www.culture-gate.com/places/greece/agrinion/agrinio/history-places/%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1/

   4)https://www.culture-gate.com/places/greece/agrinion/agrinion/history-places/%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85/

   5)https://www.culture-gate.com/places/greece/agrinion/agrinion/history-places/%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85/

  Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No