Πατρινό Καρναβάλι

 • 180313142046_6018
 • maxresdefault
 • καρναβάλι
 • καρναβάλι_1


Listed by XRISTOS KATSIS
Place Category: Cultural EventsPlace Tags: Πατρινό καρναβάλι

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Video File
 • Η ιστορία του καρναβαλιού ξεκίνα από την αρχαιότητα. Οι άνθρωποι διοργάνωναν γιορτές στις οποίες ψυχαγωγούνταν ελεύθερα. Η λέξη καρναβάλι προέρχεται από την ιταλική λέξη carnavale (carne-levane) που σημαίνει την άρση του κρέατος, δηλαδή αποκριά. Από το 1870 η συμμετοχή στο καρναβάλι αυξήθηκε εξαιτίας της εξαγωγής της σταφίδας, με την οποία παρατηρήθηκε οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Την περίοδο όμως των πολέμων (βαλκανικοί, 1ος παγκόσμιος πόλεμος, εθνικός διχασμός) τα πράγματα ήταν υποτονικά. Το 1974 παρατηρείτε εκ νέου αύξηση της συμμετοχής, το οποίο αλλάζει ποιοτικά και ποσοτικά.
  Το Πατρινό καρναβάλι είναι η πιο διαδεδομένη εκδήλωση στην Ελλάδα καθώς συγκεντρώνει το περισσότερο κόσμο. Δεν είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παρελάσεις, μεταμφιέσεις (οι οποίες συνδέονται με την γιορτή του αγίου Αντώνιου) , κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, χορούς, τραγούδια, άφθονο ποτό και τέλος το κάψιμο του καρνάβαλου. Το καρναβάλι ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου, οπού συγκεντρώνονται στη πλατεία μικροί και μεγάλοι και χορεύουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Η ημέρα αυτή περιλαμβάνει χορευτικά, καρναβαλικά τραγούδια, βεγγαλικά, παιχνίδια (όπως κρυμμένος θησαυρός).
  Το καρναβάλι κορυφώνεται τις δυο τελευταίες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα οπού σηματοδότη και την λήξη του. Το Σάββατο βραδύ είναι η μεγάλη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση οπού τα οργανωμένα γκρουπ φορούν τις καρναβαλικές στολές τους και παρελαύνουν από την αρχή της οδού Κορίνθου περνούν ενδιάμεσα από την πλατειά Γεωργίου και καταλήγουν στο τέρμα της Κορίνθου. Βέβαια περά από τα οργανωμένα γκρουπ υπάρχουν και άτομα που μεταμφιέζονται δίχως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα και είτε παρακολουθούν είτε συμμετέχουν στην παρέλαση των γκρουπ. Μετά το τέλος της ποδαράτης παρέλασης συνεχίζουν χορεύοντας στους δρόμους και πίνοντας (κυρίως το παραδοσιακό γλυκό ποτό της Πάτρας που είναι η μαυροδάφνη).
  Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιείται η τελευταία παρέλαση η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση και διάρκεια. Η διάφορα με την παρέλαση του Σαββάτου είναι ότι τώρα συμμετέχουν και εντυπωσιακά, μεγάλα άρματα ( ένα άρμα για κάθε γκρουπ ). Στο τέλος της παρέλασης οι διοργανωτές της εκδήλωσης με δικό τους άρμα πετούν διάφορα γλυκίσματα στο κόσμο, ο οποίος είναι συγκεντρωμένος δεξιά και αριστερά σε όλη την πορεία οπού παρέλασαν τα γκρουπ. Μετά από αυτό κατευθύνονται όλοι προς το παλιό λιμάνι οπού ένας ομιλητής ενημερώνει τον κόσμο ότι θα γίνει η καύση του περσινού καρνάβαλου.

 • Embed Videos:

  ,

  Authored by Expert: No
 • ,

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No