Ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα/ Church of Parigoritissa in Arta

  • P1000075
  • P1000091
  • P1000085
  • P1000088
  • P1000076
  • P1000090
  • P1000089
  • P1000086
  • P1000084
  • P1000082
  • P1000077
  • P1000080
  • P1000087
  • ΑΡΤΑ


Listed by Elsa Liapata Management of Cultural Resources
Place Category: Architecture

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
  • Χτίστηκε μεταξύ 1285 και 1289 από τον Νικηφόρο Α‘ Κομνηνό Δούκα, τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή και το γιο τους Θωμά, όπως μαρτυρεί κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού. Από το αρχικό μοναστήρι, ο ναός, η Αγία Τράπεζα και 16 κελιά σώζονται σήμερα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με πανέμορφα ψηφιδωτά και γλυπτά. Μοναδικό και πρωτότυπο θεωρείται ότι είναι το σύστημα στήριξης του κεντρικού τρούλου. Στην πίσω πλευρά του ναού υπάρχουν δύο κόκκινα βράχια, όπου ο μύθος τοποθετεί τον πρωτομάστορα της εκκλησίας και το μαθητευόμενο του, οι οποίοι έπεσαν από την στέγη της εκκλησίας κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας για το ποιος από τους δύο πρόσφερε μεγαλύτερη βοήθεια στην οικοδόμηση του ναού. Η Παναγία φανερώθηκε στην μάνα του πρωτομάστορα για να την παρηγορήσει για τον άδικο χαμό του γιου της. Έτσι πήρε και ο ναός το όνομά του. Ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για διάφορες εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής της Άρτας, προκαλώντας συναισθήματα δέους και κατάνυξης.Ο ναός της Παρηγορήτισσας αποτελεί αδιαμφισβήτητα το “στολίδι” της σημερινής Άρτας και εντυπωσιάζει τον καθένα τόσο για την αρχιτεκτονική του δομή όσο και για τον εσωτερικό διάκοσμό του.

    Πηγές:
    http://www.arta.gr/
    http://www.peartas.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=66:2011-06-15-08-30-45&catid=23:2011-06-10-06-28-51&Itemid=26

    The “lady” of today’s Arta. It was built between 1285 and 1289 by Despot of Epirus, Nikephoros I Komnenos Doukas, his wife Anna Paleologina Kantakouzine and their son Thomas, as it is evidenced by an inscription on the inside of the temple. From the original monastery, the temple, the Holy Altar and 16 cells are preserved today. The temple is dedicated to the Annunciation. The interior is decorated with beautiful mosaics and sculptures. Unique and original is considered to be the support system of the central cupola. Outside the church there are sixteen cells and The Byzantine museum. In the rear side of the temple there are two red rocks, where the legend places the church creator and his apprentice, who fell from the top of the church during an argument about who of the two persons offered greater help in building the temple.The Virgin appeared to the mother of the master builder to console her for the unjust death of her son. Thus, the temple took its name. The yard of the church is often used during the summer months for various events of the Cultural Associations of Arta region, causing feelings of awe and katanyxis. The church of Parigoritissa is undoubtedly the “gem” of today Arta and impresses everyone both for architectural structure and for interior decoration.

    Sources:
    http://www.arta.gr/
    http://www.peartas.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=66:2011-06-15-08-30-45&catid=23:2011-06-10-06-28-51&Itemid=26

  • Embed Videos:

    Authored by Expert: Yes
  • No Records Found

    Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

    Google Map Not Loaded

    Sorry, unable to load Google Maps API.

  • Authored by Expert: Yes