Πήλινο ειδώλιο Read more [...]
Νεκροταφείο στη θέση “Ρηγαίικα” Μεσολογγίου




Place Category: Archaeology
-
Ανάμεσα στις Αιτωλικές πόλεις Καλυδώνα και Αλίκυρνα, πλησίον της πόλης του Μεσολογγίου και στην θέση «Ρηγαίικα», εντοπίστηκε το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο νεκροταφείο των κλασικών – ελληνιστικών χρόνων της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την υφιστάμενη Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και συνολικά ερευνήθηκαν 550 τάφοι, οι οποίοι απέδωσαν πλούσια κτερίσματα, αποκαλύπτοντας την ευημερία της κοινωνίας και ταυτόχρονα τις εμπορικές και πολιτιστικές επαφές των Αιτωλών με άλλα μεγάλα κέντρα του αρχαίου κόσμου. Η κύρια ταφική πρακτική που απαντάται είναι αυτή του ενταφιασμού, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι περιπτώσεις του εγχυτρισμού. Η πλειονότητα των τάφων ήταν κατά κύριο λόγο λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι, ενώ ξεχωρίζουν δύο θαλαμωτοί «μακεδονικού» τύπου. Οι τάφοι περιείχα κατά κανόνα την ταφή ενός ατόμου, όμως εντοπίστηκαν και τάφοι με δύο επάλληλες ταφές.
Από τους τάφους προέρχεται πλούσιο κτερισματικό υλικό της κλασικής – υστεροκλασικής και ελληνιστικής εποχής, συνολικά 670 αντικειμένων, όπως πήλινα και υάλινα αγγεία, πήλινα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια. Από τα ευρήματα δεν έλειπαν και τα μετάλλινα αντικείμενα, όπως κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας, καλλωπισμού κ.α. Επίσης βρέθηκαν «χαρώνειοι» οβολοί, τοποθετημένοι κατά κανόνα στην στοματική κοιλότητα του νεκρού, ασημένια και χάλκινα νομίσματα κ.ά. Μετά το πέρας των ανασκαφών οι τάφοι διατηρούνται σε κατάχωση.Βικάτου Ολ. (επιμ.)2017, Διαχρονικό Ταξίδι στην Ιόνια Οδό. ο θησαυρός των ευρημάτων της, 2017, Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος”
Βικάτου Ο., “Ιόνια Οδός (Ι). Ένας άγνωστος κόσμος. Από την Μακύνεια έως την Πλευρώνα”, Αρχαιολογία και Τέχνες, τ. 121, Αύγουστος 2016, 30-2
– οι φωτογραφίες προέρχονται από την έκδοση που αφορούσε την περιοδική έκθεση των ευρημάτων στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ -
Authored by Expert: No
-
-
-
Authored by Expert: No