Νεκροταφείο στη θέση «Παραζαριά» Αμφιλοχίας

 • σάρωση115-1


Listed by ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗ
Place Category: ArchaeologyPlace Tags: Αμφιλοχία, ευρήματα and Ιόνια Οδός

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Στην Αμφιλοχία, σε ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία της ακαρνανικής γης, βρίσκεται η πόλη της αρχαίας Λιμναίας. Στην θέση «Παραζαριά», εντοπίστηκε τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης των ελληνιστικών χρόνων με συνολικά 72 τάφοι, οι οποίοι ανήκαν στον τύπο των κιβωτιόσχημων και των κεραμοσκεπών. Ο βασικός τρόπος ταφής ήταν ο ενταφιασμός, ενώ περιορισμένη είναι και η χρήση της καύσης. Η χρήση του νεκροταφείου ξεκινά τα τέλη του 4ου αι π.Χ. έως και τον 2ο αι π.Χ. Η έρευνά τους απέδωσε πλούσιο αριθμό κτερισμάτων, που συνόδευαν τους νεκρούς στο τελευταίο τους ταξίδι, όπως πήλινα αγγεία και ειδώλια, μετάλλινα αντικείμενα καλλωπισμού, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα κλπ. Από το νεκροταφείο προέρχεται επίγραφη ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη. Όλα υποδηλώνουν την ευμάρεια και το υψηλό βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.
  Η θέση εντοπισμού του νεκροταφείου, μας επιτρέπουν να το συσχετίσουμε με το κάστρο της Λιμναίας και τον αρχαίο οικισμό της. Η απόδοση όμως της οχύρωσης της Αμφιλοχίας με την αρχαία Λιμναία, είναι ακόμη επισφαλής, καθώς δεν έχει εντοπιστεί έως και σήμερα επιγραφική επιβεβαίωση.

  Βικάτου Ο., «Ιόνια Οδός (ΙΙ).Πορείας συνέχεια. Διασχίζοντας τη χώρα των Ακαρνάνων και Αμφιλόχων», Αρχαιολογία & Τέχνες, τ. 122, Δεκέμβριος 2016,62

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No