Άγιος Θωμάς Μεσολογγίου – Αρχαία Αλίκυρνα

 • Αλίκυρνα-αεροφωτογραφία
 • Αλίκυρνα.-Αεροφωτογραφία-του-κεντρικού-ανασκαφικού-τμήματος
 • Η-πορεία-του-δρόμου-με-τις-θέσεις-των-ανασκαφών


Listed by ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗ
Place Category: ArchaeologyPlace Tags: Αλίκυρνα, Ιόνια Οδός and Μεσολόγγι

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Από τις μεγαλύτερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου Ιόνια Οδός, ήταν αυτή στην περιοχή του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, όπου εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Αλίκυρνας. Η θέση βρίσκεται μεταξύ των πόλων της Πλευρώνας και της Καλυδώνας, σε πεδιάδα που ανοίγεται προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
  Η πόλη διέθετε πολεοδομική οργάνωνση με τάξη και κανονικότητα, καθώς κάθετοι και ορθογώνιοι δρόμοι, διαμορφώνουν ορθογώνιες νησίδες. Οι δρόμοι ορίζονται από αναλημματικούς τοίχους, χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη διαμόρφωση. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.
  Ερευνήθηκαν τμήματα από εννέα συγκροτήματα, στα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται χώροι εμπορικών και εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Ακόμη αναγνωρίστηκαν τμήματα τριών οικιών, σε μία από τις οποίες εντοπίστηκε ανδρώνας ιδιαίτερα επιμελημένης κατασκευής. Σε μία άλλη οικία ήρθε στο φως ιδιωτικό λουτρό με λουτήρα και περιρραντήριο, ενώ το δάπεδό του ήταν στρώμενο με βότσαλα.
  Σε έναν άλλο χώρο της πόλης εντοπίστηκε ένα δημόσιο λουτρό, που δεν αποκαλύφθηκε όλο, καθώς συνεχίζει σε χώρο εκτός της ανασκαφής. Διέθετε θολωτή οροφή από κεραμίδες και 16 πήλινους ατομικούς λουτήρες (τύπου “hip baths”), ενώ το δάπεδο κοσμούσε περίτεχνο βοτσαλωτό δάπεδο.
  Από την ανασκαφή της Αλίκυρνας προέρχεται πληθωρα ευρημάτων ευρημάτων, που υποδεικνύουν μία πλούσια κοινωνία που γμώρισε ιδιαίτερη ευμάρεια κατά την ελληνιστική εποχή.
  Πλησίον της πόλης εντοπίστηκε απόθεση χιλιάδων θραυσμάτων, ο αριθμός των οποίων φθάνει τα 20.000 και προέρχονται από αγγεία, ειδώλια, υφαντικά βάρη. Την μεγαλύτερη ομάδα αποτελούν τα ειδώλια.

  Βικάτου Ο., “Αρχαία Αλίκυρνα (Άγιος Θωμάς Μεσολογγίου), χ.θ. 28+860 έως 29+36”, Χρονικά ΑΔ 201-2015

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No