Οι καπναποθήκες αδελφών Παπαστράτου.

 • 1-2
 • 1-4
 • 1-5
 • 1-6
 • 1-7
 • 1-8
 • 1-9
 • 1-10
 • 1-11
 • 1-12


Listed by Metsalex
Place Category: ArchitecturePlace Tags: industrial heritage, route2 and TOBACCO

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Οι παλιές δημιουργήθηκαν από την καπνεμπορική εταιρεία των Αφών Παπαπαστράτου, ιδρυτικά μέλη της οποίας ήταν τα τέσσερα αδέρφια Παπαστράτου.
  Πρόκειται για τις κεντρικές καπναποθήκες του Αγρινίου όπου βρίσκονται στη συμβολή των οδών Δαγκλή, Μακρή και Δεληγιώργη. Το πρώτο κτήριο ήταν τριώροφο με ημιυπόγειο και το μεγαλύτερο με ομοιόμορφες όψεις και τον εξώστη να παρουσιάζει ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους πεσσούς που έχει. Στην κεντρική του είσοδο υπήρχε μαρμάρινη σκάλα που καλυπτόταν από σιδερένιο στέγαστρο. Η εξώπορτά του ήταν εντυπωσιακά περίτεχνη. (Πατρώνης, 2014 :5) Η λειτουργικότητά του σχετιζόταν με το χώρο επεξεργασίας και αποθήκευσης των καπνών.
  Το δεύτερο κτήριο ήταν μονώροφο, με ημιυπόγειο και πολύ μικρότερο, χρησιμοποιούνταν ως γραφεία και χώρος διαμονής των ιδιοκτητών. Χαρακτηριζόταν από τη ρυθμική διαδοχή των ανοιγμάτων σε όλο το μήκος της πρόσοψης, ενώ τα παράθυρα ήταν τοξωτά υπέρθυρα. (Πατρώνης, 2014 :5) Τα δύο κτήρια ενώνονταν στο ισόγειο με εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν λίθοι, σοβάς, και ξύλο για τις στέγες και τα κουφώματα. (Αγγέλη,2007 :313)
  Αρχικά, το μεγάλο κτήριο είχε σχήμα Π, και ήταν πράγματι διώροφο με ημιυπόγειο. Πριν το 1938 προστέθηκαν το αίθριο και ο τρίτος όροφος. Το κτήριο είχε διαστάσεις 45,10 x 38,90 μ. Οι επισκέπτες είχαν πρόσβαση από την ανατολική πλευρά, ενώ οι εργαζόμενοι από τη δυτική. Μέσω της νότιας εξυπηρετούνταν η επικοινωνία με τα γραφεία και τον ξενώνα. Στο υπόγειο αποθηκεύονταν και αποξηραινόταν ο καπνός, ενώ στους άλλους ορόφους γινόταν η επεξεργασία και η διαλογή. Αντικρίζοντας κανείς την κάτοψη του κτηρίου παρατηρεί πως είναι απλή. Περιμετρικά υπήρχαν μεγάλες αίθουσες, ενώ στο κέντρο υπήρχαν κλιμακοστάσια, ανελκυστήρας, χώροι υγιεινής, κουζίνα και φωταγωγοί. Οι τοιχοποιίες ήταν φέρουσες. Οι αίθουσες μεγάλες με μεταλλικά δοκάρια σε τσιμεντένια υποστυλώματα. (Ανδρικόπουλος,2007 :130)
  Το δεύτερο κτήριο είχε διαστάσεις 11,90 x 8,75 μ. Το υπόγειο δεν επικοινωνούσε με το ισόγειο εσωτερικά. Η πρόσβαση στο υπόγειο γινόταν με πέτρινες σκάλες. Η κύρια πρόσβαση στο κτήριο γινόταν από την βόρεια πλευρά με πέτρινη σκάλα που οδηγούσε σε ξύλινο περίτεχνο προθάλαμο. Εσωτερικά υπήρχε και δεύτερος προθάλαμος. Δυτικά υπήρχε επικοινωνία με τον εξώστη ο οποίος συνέδεε τα δύο κτήρια. Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελούνταν από τοιχοποιίες από λιθοδομή. Δάπεδο, δοκάρια και εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι ξύλινα. (Ανδρικόπουλος,2007 :97)
  Αρχιτέκτονας και κατασκευαστής τους υπήρξε μάλλον ο Βασίλειος Τσουλούφης, ενώ δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία κατασκευής. Πιθανολογείται πως έγινε μεταξύ 1920-1925. Η αρχιτεκτονική που ακολουθείται είναι μια εκλεκτίζουσα αρχιτεκτονική. Στο μικρό κτήριο είναι έντονες οι κλασικιστικές επιδράσεις, ενώ στο μεγάλο εντοπίζονται και στοιχεία Art Deco. Ο ανελκυστήρας στο εσωτερικό του μεγάλου κτηρίου αποκαλύπτει την ανταπόκριση στις νέες τεχνολογικές προόδους της αρχιτεκτονικής. (Ανδρικόπουλος,2007 :97)
  Οι καπναποθήκες αυτές εκτός από χώρος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του καπνού και είναι ποτισμένος με ιδρώτα χιλιάδων καπνεργατών και καπνεργατριών, συνδέονται επίσης και με ιστορικές εποχές βαθιά χαραγμένες στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Αγρίνιου και της ευρύτερης περιοχής.
  Από τότε οι καπναποθήκες μεταφέρθηκαν σε νέο χώρο και το κτήριο εκκενώθηκε. Λειτούργησαν ξανά το 2002, προσωρινά βέβαια, όχι ως χώρος επεξεργασίας καπνού, αλλά ως χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας την αναδρομική έκθεση του διακεκριμένου Αγρινιώτη ζωγράφου Χρήστου Μποκώρου. Οι διάδοχοι των Αφων Παπαστράτου, ενίσχυσαν την έκθεση, έβαψαν τους τοίχους, βοήθησαν στην εγκατάσταση χαμηλού φωτισμού κ.α. Πνοή νέας ζωής και δημιουργίας εισέδυσε για ένα μήνα (23 Απριλίου- 23 Μαΐου) στο εμβληματικό για την πόλη του Αγρίνιου μνημείο, της ακμής και παρακμής του καπνού.
  Έκτοτε και μέχρι σήμερα (2018) παραμένουν ερμητικά κλειστές.
  Σε μια κρίσιμη περίοδο για το καπνεμπόριο, το 1930 οι Αφοί Παπαστράτου αποφασίζουν την ίδρυση μιας πρότυπης καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Έτσι ιδρύουν την Καπνοβιομηχανική Επιχείρηση με την επωνυμία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέτων» ή με τα αρχικά ΠΑΒΕΣ, που ως στόχους είχε α) τη βιομηχανία του καπνού τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ξένες χώρες και β) το εμπόριο των βιομηχανικών καπνικών προϊόντων στις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές και κάθε άλλη ενέργεια σχετική με τη βιομηχανία σιγαρέτων όπως π.χ. κυτιοποιία κλπ.(Αγγέλη,2007 :318)
  Οι καπνεμπορικές και καπνοβιομηχανικές εργασίες των αδελφών Παπαστράτου προόδευαν, ώσπου ήρθε ο πόλεμος και η κατοχή, που «λάβωσαν» και τις καπνικές επιχειρήσεις. Μεταπολεμικά όμως, ύστερα από αδιάκοπες προσπάθειες ανυψώθηκαν εκ νέου και συνέχισαν την επιτυχή πορεία τους. Ο Ευ. Παπαστράτος τις παρακολουθούσε «με δουλειά και κόπο» μέχρι το 1979, που έφυγε διανύοντας έναν αιώνα ζωής σε ηλικία 95 χρόνων (νωρίτερα είχαν φύγει τα τρία αδέλφια του).
  Το 2003 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Εταιρείας «Αφοί Παπαστράτου», η οποία γίνεται πια international, αφού αγοράστηκε από τη Phillip Morris International, η οποία από τότε ως σήμερα συνέχιζε με επιτυχία τη διαδρομή της ιστορικής εταιρείας. (Αγγέλη,2007 :319)
  Οι καπναποθήκες Παπαστράτου σήμερα θεωρούνται διατηρητέο κτήριο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ιδιοκτησιακά υπάγονται στο Δήμο Αγρινίου.

  Βιβλιογραφία

  • Αγγέλλη Μ., Γυναίκες και άνδρες στην παραγωγική διαδικασία του καπνού, (Αγρίνιο 19 ος – 20 ος αι.), Ιωάννινα, 2007.
  • Ανδρικόπουλος Ε., Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία του μεσοπολέμου στην πόλη του Αγρινίου, Αθήνα, 2007.
  • Πατρώνης Β., Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής κατά τους νεότερους χρόνους στο Αγρίνιο, Προστασία και αξιοποίηση διατηρητέων κτισμάτων, Μαθήματα Νεοελληνικού λόγου, 2014

  ΕΙΚ.1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No