Ίδρυμα “Μελίνα Μερκούρη”

 • 13249328_10206887488854372_1057581221_n
 • 13233204_10206887488814371_1638585905_n
 • 13230921_10206887488934374_2094911287_o


Listed by ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΖΙΑΒΡΑ
Place Category: Cultural Events and Folklore

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Special Offers
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Το 1966 ο Ζύλ Ντασσέν παντρεύτηκε την Μελίνα Μερκούρη και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό της το 1994. Στη μνήμη της Μελίνας ίδρυσε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα. Ο σκοπός του ιδρύματος είναι να συνεχίσει το έργο και τα οράματα της Μελίνας και ειδικά την εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη υιοθέτησε τις βασικές ιδέες της πολιτικής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Μελίνα ως Υπουργός Πολιτισμού, φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της υπουργικής θητείας της, η Μελίνα Μερκούρη, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες, αποφάσισε να υποστηρίξει δυναμικά το πρόγραμμα συντηρήσεως των μνημείων της Ακρόπολης και παράλληλα ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
  Οι δύο αυτές βασικές επιλογές της Μελίνας Μερκούρη στηρίζονταν σε μια εδραία πεποίθηση : Ότι, δηλαδή, τα μνημεία της Ακρόπολης, ως αδιάσπαστο σύνολο μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας, αποτυπώνουν το κλασικό ελληνικό πνεύμα και, ως οικουμενικά σύμβολα, συνοψίζουν αξίες, αρχές και ιδανικά, προς τα οποία επιδιώκουν να εναρμονίσουν τη δράση τους οι κοινωνίες της εποχής μας.
  Για το λόγο αυτό το Ίδρυμα προσανατόλισε τη δράση του προς αυτές τις κατευθύνσεις και έθεσε ως προορισμό του την εκπλήρωση των κατωτέρω σκοπών, τους οποίους προσδοκά να πραγματοποιήσει σε ενίσχυση των ενεργειών του Ελληνικού Κράτους και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του:
  α)Ανάληψη και συντονισμός πρωτοβουλιών για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

  β)Προώθηση ενεργειών για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

  γ)Οργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, συνεδρίων, εκδόσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάδειξη και προβολή των αξιών και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού, με έμφαση στον επίκαιρο και οικουμενικό χαρακτήρα τους.

  δ)Χορήγηση υποτροφιών σε αποφοίτους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Ιστορίας, Φιλολογίας, Αρχαιολογίας ή Ανθρωπολογίας.

  ε)Απονομή χρηματικού βραβείου σε επιστήμονες ή καλλιτέχνες για την επιβράβευση του εν γένει έργου τους.

  Πηγές:
  -http://melinamercourifoundation.com/
  -https://www.youtube.com/watch?v=Kg-FdSMWHfw&feature=youtu.be

 • Embed Videos:

  Authored by Expert: No
 • Γενική είσοδος 3 € - Ελεύθερη είσοδος κάθε Τρίτη - Μειωμένη είσοδος 1,5 € για άτομα άνω των 65 ετών, μαθητές, φοιτητές - Σχολεία: 1 € έκαστος μαθητής, δωρεάν ο συνοδός εκπαιδευτής - Δωρεάν οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας, συνοδευόμενα παιδιά κάτω των 12 ετών , ξεναγοί, και εμποδιζόμενα άτομα

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: No