ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

 • Διαφάνεια1-1


Listed by LOUKOPOULOU DIMITRA - THEODOROU ELENI
Place Category: HistoryPlace Tags: ΚΑΠΝΟΣ and ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ
  Βασικός λόγος που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καπναποθηκών στο Αγρίνιο, ήταν η προσεκτική επεξεργασία που έπρεπε να γίνει στον καπνό, ώστε να είναι έτοιμο προς εξαγωγή. Οι καπναποθήκες εμφανίζονται διάσπαρτες και όχι ως συγκρότημα στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου. Σημαντικότερες από πλευράς μεγέθους και διακόσμησης είναι των : Αδελφών Παπαστράτου, Αδελφών Παπαπέτρου, Αδελφών Παναγοπούλου, Ηλιού-Générale , Καμποσιώρα και Κόκκαλη. Τα τελευταία χρόνια οι καπναποθήκες Κόκκαλη και οι καπναποθήκες των Αδελφών Παναγοπούλου κατεδαφίστηκαν.
  Οι καπναποθήκες αποτελούνται από χώρους επεξεργασίας-αποθήκευσης καπνού και χώρο διοίκησης-γραφείων. Οι χώροι επεξεργασίας καπνού, «σαλόνια», που βρίσκονταν στα ανώτερα επίπεδα, ήταν ενιαίοι με μεγάλα παράθυρα για καλύτερο φωτισμό στην επεξεργασία ενώ στα κατώτερα επίπεδα οι χώροι ήταν επίσης ενιαίοι αλλά με μικρότερα παράθυρα. Εκτός από τις καπναποθήκες των Αδελφών Παπαστράτου που η αρχική τους μορφή ήταν σε σχήμα Π, οι υπόλοιπες ήταν σε ορθογώνιο σχήμα. Το ύψος στα ανώτερα επίπεδα δηλαδή στους χώρους επεξεργασίας ήταν από 3,50 μ- 3,90 μ και στα κατώτερα επίπεδα στους χώρους αποθήκευσης δηλαδή, 2,5 μ. Στο εσωτερικό των κτιρίων δεν υπήρχαν συνήθως χώροι υγιεινής ενώ η επικοινωνία των χώρων ήταν κατακόρυφη με κλιμακοστάσια αλλά και οριζόντια εσωτερικά ανοίγματα..
  Οι καπναποθήκες αρχικά στεγάζονταν σε μικρά μονώροφα κτίρια ή σε ισόγεια και υπόγεια από κατοικίες των καπνεμπόρων. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου όμως ιδρύθηκαν διώροφες και τριώροφες καπναποθήκες, που αποτέλεσαν σημαντικά κτίρια αρχιτεκτονικού χαρακτήρα για την πόλη. Μορφολογικά οι καπναποθήκες αποτελούν δείγματα εκσυγχρονισμένου εκλεκτικισμού, όπου κυριαρχεί η συμμετρία, η επανάληψη, απλοποιημένα κλασικιστικά διακοσμητικά στοιχεία κάποιες φορές αναμεμειγμένα με κάποια μοτίβα της Art Deco. Ωστόσο οι καπναποθήκες των Αδελφών Παπαπέτρου και Κόκκαλη είναι δείγματα της βιεννέζικης σχολής του O. Wanger. Εσωτερικά δεν υπάρχει διακόσμηση. Τα παράθυρα είναι ορθογώνια και τοποθετημένα συμμετρικά. Οι επιφάνειες των όψεων είναι από λείο επίχρισμα ή παραμένουν ανεπίχρηστες με εμφανείς τις τοιχοποιίες από αργολιθοδομή. Η επικάλυψη των περισσότερων γίνεται με τετράριχτες στέγες εκτός από των Αδελφών Παπαπέτρου και Κόκκαλη που επικαλύπτονται με δώμα.
  Ευθύμιος Ανδρικόπουλος, «Η Αρχιτεκτονική Και Η Πολεοδομία Του Μεσοπολέμου Στην Πόλη Του Αγρινίου», ΤΕΕ, 2010 σελ 114-118

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No