ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (20ος αιώνας)

 • ΔΠΑ-εξωτερικό-1
 • topic_12198


Listed by kbflo
Place Category: Cultural Events and HistoryPlace Tags: REFUGEES, Μ. ΑΣΙΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, and ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα τα κύματα των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν συχνότερα και πολυαριθμότερα σε σχέση με τον 19ο αιώνα. Αιτία ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις και η εχθρότητα μεταξύ των κρατών της βαλκανικής χερσονήσου ως συνέπεια του γενικότερου ανταγωνισμού στην περιοχή. Αποκορύφωμα στην όλη κίνηση των πληθυσμών αποτέλεσε ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Ανατολικής Θράκης το 1922.
  Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα δημιουργήθηκε μία έκθεση την περίοδο 2 έως 31 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου με τίτλο: “Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και το Αγρίνιο”.

  Παλαιότερα η ΔΠΑ ήταν το σπίτι του εκάστοτε διευθυντή της Τράπεζας Ελλάδος. Η Τράπεζα Ελλάδος το 1930 ίδρυσε Πρακτορείο, το οποίο μετατράπηκε σε Κατάστημα το 1935. Η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος στο Αγρίνιο είχε άμεση σχέση με τη δραστηριότητα της καπνοπαραγωγής και της καπνεμπορίας. Το διαμπερές οικόπεδο αγοράστηκε το 1934 ενώ τα κτήρια μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν πριν τον πόλεμο: η μελέτη έγινε γύρω στα 1936-37 και η κατασκευή στα 1937-38. Επικεφαλής της Υπηρεσίας Κτιριακών Μελετών για το συγκεκριμένο έργο ήταν ο αρχιτέκτων Νικόλαος Ζουμπουλίδης. Είναι ένα από τα ελάχιστα καταστήματα Τράπεζας, όπου η κατοικία του διευθυντή της αποτελεί ανεξάρτητο κτίριο και όχι όροφο πάνω από το κατάστημα συναλλαγών.

  Από το 2013, το κτίριο αυτό λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία φιλοξενεί περιοδεύουσες εκθέσεις ανά διαστήματα, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει αρκετά μεγαλος αριθμός επισκεψιμότητας. Υπεύθυνος της ΔΠΑ είναι ο κ. Χρήστος Γαρουφαλής. Γεννήθηκε το 1959 στο Αγρίνιο. Καλλιτέχνης της γενιάς του ’90, ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Πρόθεσή του είναι να υποδηλώσει, συμπυκνωμένη σε σύμβολα, την ελληνική παράδοση, το ήθος και τις αξίες μιας εποχής που χάνεται ή που έχει ήδη χαθεί. Είναι καλλιτεχνικός δ/ντης στο Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Αγρινίου και ο καλλιτεχνικός δ/ντής στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

  Ώρες λειτουργίας της ΔΠΑ (Δευτέρα- Παρασκευή: 09:30 -13:30), Ωράριο εκάστοτε έκθεσης (Τρίτη- Σάββατο: 10:00- 13:30 & 18:00- 21:00, Κυριακή: 10:30- 14:00).

 • Embed Videos:

  https://www.youtube.com/watch?v=YdtARmIq9ms https://www.youtube.com/watch?v=xJ7g2Bfq_9Y
  https://www.acheloostv.gr/news/2016/10/02/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD/

  Authored by Expert: No
 • https://www.youtube.com/watch?v=YdtARmIq9ms https://www.youtube.com/watch?v=xJ7g2Bfq_9Y

  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 22

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No