Πλευρώνα Αρχαίο θέατρο

 • ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΡΧΑΙΑΣ-ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ
 • ΑΕΡΟΦΩΤΟΦΡΑΦΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΥ-ΘΕΑΤΡΟΥ-ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ
 • ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΣΚΗΝΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ-ΤΟΥ-ΘΕΑΤΡΟΥ-ΚΑΤΑ-E.-FIECHTER
 • 16


Listed by Metsalex
Place Category: Archaeology, Architecture, and TheatrePlace Tags: αρχαίο θέατρο, νομός Αιτ/νίας, and Πλευρώνα

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Special Offers
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Video File
 • Το θέατρο βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσης της αρχαίας πόλης και σε απόσταση 130 μ. περίπου από την κεντρική πύλη Α. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας, τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς την πεδινή παραλιακή ζώνη στα δυτικά του Μεσολογγίου, όσο και λόγω μιας σημαντικής κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας. Συγκεκριμένα, το επίμηκες σκηνικό οικοδόμημα εφάπτεται στην εσωτερική παρειά του τείχους και του πύργου 3, ο οποίος συμπληρώνει τη λειτουργικότητα του. Ο πύργος 3, διαστάσεων 6.50 μ. χ 3.30 μ., που σώζεται σε ύψος 5,70 μ. περίπου, θα πρέπει να αποτελούσε βοηθητικό χώρο της σκηνής και των παρασκηνίων, ενδεχομένως αποδυτήρια των ηθοποιών. Το προσκήνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διασωθεί και την αναπαράσταση του Γερμανού μελετητή Ε. Fiechter ήταν διώροφο και στην ισόγεια πρόσοψη έφερε έξι ημικίονες, οι οποίοι δημιουργούσαν θύρα στο κέντρο και έξι ανοίγματα δεξιά και αριστερά για την τοποθέτηση ζωγραφικών πινάκων (σκηνογραφία). Οι πάροδοι του θεάτρου, πλάτους 2,40 μ., ορίζονται στα ανατολικά από τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου και στα δυτικά από τους τοίχους των παρασκηνίων. Όπως έδειξε η ανασκαφική έρευνα, οι είσοδοι και των δύο παρόδων προς το θέατρο έφεραν τοξωτό υπέρθυρο.
  Η ορχήστρα του θεάτρου έχει διάμετρο 11,60 μ., είναι διαμορφωμένη με χώμα στο φυσικό έδαφος, χωρίς περιμετρικό αγωγό συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων, τα οποία παροχετεύονταν σε μικρό αγωγό που ξεκινά από το νότιο άκρο της και δια του τείχους καταλήγει εξωτερικά της οχύρωσης. Το κοίλο είναι διαμορφωμένο σε φυσικό βραχώδες πρανές. Φέρει τέσσερις κλίμακες, εκ των οποίων οι δύο σε επαφή με τους πλευρικούς αναλημματικούς τοίχους του (στα βόρεια και νότια), και άλλες δύο κεντρικές που το χωρίζουν σε τρεις σφηνοειδείς ενότητες (κερκίδες). Σύμφωνα με τα σωζόμενα δομικά κατάλοιπα το θέατρο πρέπει να είχε συνολικά 25 με 30 σειρές εδωλίων. Σήμερα είναι ορατές 16. Μέχρι τη δέκατη σειρά τα εδώλια σε άλλα σημεία είναι κατασκευασμένα από ορθογώνιους λαξευμένους λίθους και, σε άλλα, κυρίως στις δύο χαμηλότερες σειρές, στο κέντρο του θεάτρου, είναι λαξευμένα στο φυσικό βράχο. Πάνω από τη σειρά αυτή τα εδώλια είναι κατασκευασμένα από μικρότερου μεγέθους ορθογωνισμένους λίθους. Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί στο τμήμα αυτό του κοίλου, φαίνεται ότι μετά τη δέκατη σειρά εδωλίων πρέπει να υπήρχε διάζωμα που χώριζε το κάτω από το άνω κοίλο (επιθέατρο). Ίχνη της κλίμακας ανόδου στο άνω κοίλο είναι σήμερα ορατά. Στοιχεία μαρμάρινων επικαλύψεων των εδωλίων δεν διασώθηκαν. Τρία ορατά λαξεύματα στο μέτωπο της πρώτης σειράς των εδωλίων και στο μέσο της κάθε κερκίδας υποδηλώνουν ότι εκεί ήταν προσαρμοσμένες αντίστοιχες προεδρίες.
  Το θέατρο πρέπει να κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αι. π.Χ., δηλαδή αμέσως μετά την ίδρυση της Νέας Πλευρώνας το 235/4 π.Χ.

  Πηγή: Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας
  Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Διάζωμα 2009

 • Embed Videos:

  Authored by Expert: Yes
  Video File: πλευρων.wmv
 • Εισιτήρια
  Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
  Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4
  Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, Θέρμος, Καλυδώνα, Κάστρο Ναυπάκτου, Νέα Πλευρώνα, Οινιάδες, Ρωμαϊκές θέρμες Αγ. Θωμά
  Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
  6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  Οι επίσημες αργίες του Κράτους

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: Yes
 • Video File: πλευρων.wmv