Επαγγελματική Σταδιοδρομία του Κ. Καβάφη

 • Καταγραφή-9
 • Καταγραφή-10


Listed by Michopoulou Katia-Neroutsos Alexandros
Place Category: LiteraturePlace Tags: ζωή, Καβάφης, ποιητής, ποίηση and Αλεξάνδρεια

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ενώ τα αδέλφια του Κ. Καβάφη επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να εργαστούν και να συντηρήσουν την οικογένεια, η Χαρίκλεια και ο Κωνσταντίνος παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας για το κατεστραμμένο σπίτι τους.
  Τον Οκτώβριο του 1885 επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια και διαμένουν στο σπίτι της οδού Ταουφήκ. Ο Κωνσταντίνος ήταν εικοσιδύο ετών. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια εγκαταλείπει την αγγλική υπηκοότητα που είχε αποκτήσει ο πατέρας του το 1850 και παίρνει την ελληνική. Όμως επειδή δεν έχει πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές δεν έχει προσόντα τυπικά και αναζητά για πολλά χρόνια δουλειά. Μελετά όμως, διαβάζει. Ασχολείται μεθοδικά με τη Φιλολογία και την Ιστορία.
  Τα οικονομικά θέματα απασχόλησαν πολύ τον Καβάφη. Θυμόταν τα παιδικά του χρόνια και δεν ήθελε να ξεπέσει. Από το 1894 έως το 1902 ήταν εγγεγραμμένος χρηματομεσίτης στα Χρηματιστήρια της Αλεξάνδρειας. Ταυτόχρονα έπαιζε τυχερά παιχνίδια. Αυτή η παράλληλη δραστηριότητα του επέτρεψε να ζει με σχετική άνεση ως το θάνατό του.
  Αρχίζει να εργάζεται, όχι συστηματικά ακόμη, σε διάφορα επαγγέλματα: ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τηλέγραφος» (1886) και στη συνέχεια ως μεσίτης στο Αιγυπτιακό Χρηματιστήριο Βάμβακος ως βοηθός του αδελφού του (1888) και του άμισθου γραμματέα στο Γραφείο Αρδεύσεων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου, (1889-1892) όπου θα προσληφθεί ως έκτακτος έμμισθος υπάλληλος το 1892, καθώς δεν είχε αιγυπτιακή υπηκοότητα. Το 1887 μετακομίζουν στην οδό Ραμλιού, όπου θα παραμείνουν μέχρι το θάνατο της Χαρίκλειας.
  Το 1889 πεθαίνει ο φίλος του Μικές Ράλλης ενώ ο Καβάφης ξεκινά να εργάζεται στο Γραφείο Αρδεύσεων, με την ελπίδα ότι θα έπαιρνε κάποτε εκεί μία θέση με μισθό. Κάτι τέτοιο δεν ήταν ολωσδιόλου ασυνήθιστο στην Αίγυπτο εκείνα τα χρόνια, και δεν θα πρέπει να φαντασθούμε ότι δούλευε κανονικά κάθε μέρα όλο το πρωί – οι άλλες του υποχρεώσεις δεν θα του επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Ένα ανυπόγραφο γράμμα (αντιγραμμένο από τον Καβάφη), με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 1890 και απευθυνόμενο στο Γενικό Επιθεωρητή των Αρδεύσεων, έχει ως εξής: «Εφ’ όσον δεν είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν οι αντλίες στο Ατφέ ξανά, δε γεννάται ανάγκη των υπηρεσιών του Σελίμ εφέντη Ιμπραήμ… Έχω την τιμή να ζητήσω να τον τοποθετήσετε αλλού… Επίσης επειγόντως ζητώ να συγκατατεθείτε στην αύξηση του προσωπικού του αγγλικού μου γραφείου… Ο κ. Κωνσταντίνος Καβάφης, αμίσθος υπάλληλος, να λάβει μισθό 7 λίρες το μήνα… Ο κ. Κωνσταντίνος Καβάφης (Έλληνας, πολιτογραφημένος Βρετανός υπήκοος) προέρχεται από μία εξαιρετικά αξιοπρεπή Αλεξανδρινή οικογένεια. Έχει εργαστεί στο γραφείο μου σαν άμισθος γραμματέας για ένα χρόνο, και, αν και δεν του έδωσα ελπίδες ότι θα γινόταν μισθωτός, ωστόσο τον βρίσκω τόσο χρήσιμο, έχει τέτοια οξυδέρκεια και εργάζεται τόσο ευσυνείδητα, που δεν ξέρω πώς θα διεκπεραιωνόταν η δουλειά του γραφείου χωρίς αυτόν. Ο γραφικός του χαρακτήρας είναι καλός, γνωρίζει γαλλικά, ελληνικά και ιταλικά, τις δύο πρώτες γλώσσες το ίδιο άπταιστα όπως τα αγγλικά. Έχει αντιγράψει τις περισσότερες από τις αναφορές που υποβλήθηκαν εφέτος, έκανε τους πιο πολλούς λογαριασμούς ή τον έλεγχό τους, και μετέφρασε μερικά πολύ σπουδαία έγγραφα… Μπορεί, φυσικά, να μιλήσει αραβικά, αν και δεν διαβάζει ούτε γράφει τη γλώσσα». Αυτός ο διορισμός ήταν αντίθετος με τους κανονισμούς και δεν έγινε τίποτα. Το 1891 πεθαίνει ο αδελφός του Πέτρος-Ιωάννης και ο θείος του Γεώργιος Καβάφης. Στις 11 Απριλίου 1892 ο Καβάφης έλαβε μία επιστολή από το γραφείο του Καΐρου: «Αν και ήρθατε στο γραφείο μου με τη σαφή προϋπόθεση ότι δε θα είχατε μισθό, ούτε άλλες προοπτικές, είχα βεβαίως την ελπίδα ότι θα μπορούσα να σας προσλάβω». Ευχαρίστησε τον Καβάφη για τη «σπουδαία βοήθεια που προσέφερε τα τελευταία τρία χρόνια». Μια μόνιμη θέση είχε κενωθεί με την αποχώρηση του Σελίμ Ιμπραήμ δεν ήταν δυνατό να συμπληρωθεί με έναν έκτακτο υπάλληλο, αλλά ο Καβάφης μπορούσε να απασχολείται με μισθό, μέχρι τον επίσημο διορισμό του μονίμου. Το 1892 παίρνει τη θέση του Γραφέα στη Δημόσια Επιχείρηση Αρδεύσεων της Αλεξάνδρειας, όπου εργάζεται σιωπηλά και αθόρυβα, για τριάντα χρόνια, κάτω από Εγγλέζους προϊσταμένους. Ο ποιητής παρέμεινε στον «Τρίτο Κύκλο Αρδεύσεων» για τριάντα χρόνια, μέχρι το 1922, φτάνοντας στο βαθμό του υποτμηματάρχη και ταυτόχρονα στο πεντηκοστό ένατο της ηλικίας του.
  «Πόσες φορές μες στην δουλειά μου μ’ έρχεται μια ωραία ιδέα, μια σπάνια εικόνα, σαν ετοιμοκαμωμένοι αιφνίδιοι στίχοι, και αναγκάζομαι να τα παραμελώ, διότι η υπηρεσία δεν αναβάλλεται. Έπειτα σαν γυρίσω σπίτι μου, σαν συνέλθω κομμάτι, γυρεύω να τ’ ανακαλέσω αλλά πάνε πια. Και δικαίως. Μοιάζει σαν η Τέχνη να με λέγει «Δεν είμαι μια δούλα εγώ• για να με διώχνεις σαν έρχομαι, και να ’ρχομαι σαν θες. Είμαι η μεγαλύτερη Kερά του κόσμου. Και αν με αρνήθηκες, προδότη και ταπεινέ, για το ελεεινό σου καλό σπίτι, για τα ελεεινά σου καλά ρούχα, για την ελεεινή καλή κοινωνική σου θέση, αρκέσου μ’ αυτά λοιπόν, (αλλά πού μπορείς ν’ αρκεσθείς) και με τες λίγες στιγμές που όταν έρχομαι συμπίπτει να είσαι έτοιμος να με δεχθείς, βγαλμένος στην πόρτα να με περιμένεις, όπως έπρεπε να είσαι κάθε μέρα».
  Η τέχνη της ποίησης γίνεται από τότε η συστηματική, η βασική του ενασχόληση, μέχρι το τέλος της ζωής του. Της αφιερώνεται ολοκληρωτικά, ενώ τις βιοποριστικές του ασχολίες τις θεωρεί εξευτελιστικό και αποτρόπαιο πάρεργο. Σε όλη αυτή την περίοδο ζει μια ζωή μονότονη και μοναχική. Το σπίτι του στην Αλεξάνδρεια είναι το καταφύγιό του. Από τα παράθυρά του παρατηρεί τον κόσμο. Αρνείται να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό φωτισμό. Φωτίζεται μόνο με κεριά, και γράφει ασταμάτητα. Το 1896 πεθαίνει ο παππούς του, Γεωργάκης Φωτιάδης.

  Πηγή:«Κ. Καβάφη Ποιήματα της διδαχής, της ιστορίας, του έρωτα και του θανάτου» Δημήτρης Καλλιγερόπουλος

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: No