Πήλινο ειδώλιο σκύλου κέρβερου με τριά κεφάλια.Λείπουν τμήμα της ουράς, τμήμα του αριστερού πίσω ποδιού και η μουσούδα του αριστερού κεφαλιού. Ελληνιστική εποχή. (Μεγ. σωζ.ύψος:10 εκ., μεγ. σωζ.μήκος:9.85 εκ.)
Χάλκινος επιστήθιος σταυρός – λειψανοθήκη με κρίκο ανάρτησης. Φέρει εγχάρακτη παράσταση της Θεοτόκου δεόμενης στον τύπο της Νικοποιού. Στο άνω τμήμα της κάθετης κεραίας η επιγραφή ΜΗΡ ΘΥ. Στο στήθος υπάρχει παράσταση του Χριστού σε προτομή με φωτοστέφανο και τα αρχικά ΙC Χ. 11ος αι μ.Χ. ύψος: 0,09μ., μήκος: 0,04μ.
1. Αργυρό συμπαγές δακτυλίδι. Αποτελείται από ισοπαχή κρίκο στρογγυλής τομής, συμφυή με ελλειψοειδή σφενδόνη. Την επίπεδη άνω επιφάνειά της κοσμεί κεφαλή ταύρου. Τέλη 4ου – αρχές 3ου αι π.Χ. 2. Χρυσή δανάκη με παράσταση ιπτάμενου περιστεριού. Ελληνιστική εποχή, 3ος αι π.Χ.
Χρυσό υπέρπυρο του αυτοκράτορα Νικαίας Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη (1222-1254). Στο εμπροσθότυπο φέρει απεικόνιση του Χριστού σε πολυτελή θρόνο με Ευαγγέλιο στο αριστερό χέρι και το δεξί σηκωμένο σε στάση ευλογίας. Εκατέρωθεν της κεφαλής διακρίνεται η βραχυγραφία IC //XC I(ησού)ς//Χ(ριστό)ς. Στον οπισθότυπο απεικονίζεται ο αυτοκράτορας Ιωάννης Γ΄( αριστερά) να στέφεται από Read more [...]
Βρέθηκε μέσα σε τετράπλευρο όρυγμα στο δάπεδο της πρόθεσης της τρίκλιτης βασιλικής, η ίδρυση της οποίας τοποθετείται στο 10ο – 11ο αι μ.Χ. μήκος: 0,045μ., πλάτος: 0,05μ.
Πήλινα ειδώλια όρθιων γυναικείων μορφών, που φορούν μακρύ πολύπτυχο χιτώνα και ιμάτιο. Δύο κρατούν τύμπανο με το δεξί χέρι και με το λυγισμένο αριστερό πτηνό, ενώ η μικρότερη μορφή παριστάνει μικρό κορίτσι που κρατά τόπι. Ελληνιστική εποχή.
Πήλινα ειδώλια υδριαφόρων. Επάνω στο κεφάλι με την μεσολάβηση ενός επιθήματος υψώνεται αγγείο, το οποίο κρατούν οι μορφές με το δεξί τους χέρι. Τα μαλλιά σχηματίζουν δύο πλοκάμους πλαισιώνουν το πρόσωπο και πέφτουν στους ώμους. Ελληνιστική εποχή.
1. Πήλινος μελαμβαφής κάδος, με καλαθόσχημη λαβή, που διακοσμείται με γλωσσοειδή κοσμήματα και εμπίεστους ομόκεντρους κυκλίσκους στο σώμα. Τέλη 4ου – αρχές 3ου αι π.Χ. ύψος.: 0,191μ., διάμ.: 0,059μ. (βάση) 2. Πήλινο μελαμβαφές άωτο φιαλίδιο, με σώμα εχινοειδές. Τέλη 4ου – αρχές 3ου αι π.Χ. ύψος: 0,053μ., διάμετρος: 0,119μ.
Στην περιοχή της αρχαίας Καλυδώνας, πλησίον της πόλης του Μεσολογγίου και στην θέση «Χονδραίικα, πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα και αποκαλύφθηκαν οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα. Τα πρωιμότερα αρχαιολογικά κατάλοιπα χρονολογούνται στους πρωτογεωμετρικούς χρόνους και τα νεώτερα στην μεσοβυζαντινή εποχή. Συγκεκριμένα ερευνήθηκαν δύο τάφοι της πρωτογεωμετρικής εποχής, θεμέλια επτά κτηρίων της ελληνιστικής εποχής, Read more [...]
1. Πήλινο γυναικείο ειδώλιο. Πατά πάνω σε ορθογώνιο πλακίδιο και είναι ενδεδυμένη με ποδήρη πολύπτυχο χιτώνα και ιμάτιο. Φορά ενώτια κυκλικού σχήματος. Ελληνιστική Εποχή. Ύψος: 0,175μ., πλάτος 0,047μ. 2. Πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής. Πατά πάνω σε ορθογώνιο πλακίδιο. Είναι ενδεδυμένη με πολύπτυχο ποδήρη χιτώνα, ενώ ένα άλλο ένδυμα καλύπτει Read more [...]
Οι εργασίες άρχισαν το 408 και ολοκληρώθηκαν το 413. Το νέο χερσαίο τείχος, περιέβαλε δύο ακόμη λόφους, κι έτσι η πόλη έγινε επτάλοφη. Όταν το 447 ένας φοβερός σεισμός γκρέμισε μεγάλο μέρος του, δεν επισκευάστηκε απλά το προϋπάρχον τείχος, αλλά χτίστηκε ένα δεύτερο εξωτερικά, ενώ κατά μήκος των δύο τειχών Read more [...]